måndag 31 maj 2010

Min första svärm

När jag var med bitillsynsmannen i bigården i Hässelby upptäckte vi att samhällena hade det riktigt trångt och de hade massor av drottningceller på gång. Tyvärr hade jag bråttom just då och hade inte heller med mig ytterligare lådor till kuporna, så jag kunde inte göra några svärmhindrande åtgärder, mer än att riva drottningceller.

Senare, när jag skulle göra dragbiavläggare, så märkte jag en tydlig minskning i antal bin i ett samhälle. När jag dessutom inte hittade drottningen, och inte heller nylagda ägg förstod jag att samhället hade svärmat, dvs hälften av bina hade flygit iväg med gamla drottningen för att hitta ett nytt bo... Vilken miss. Jag har lärt mig att svärmen lämnar kupan först när en ny drottning är på väg att kläckas. Antingen hann jag inte riva drottningcellerna i tid eller så var bina helt enkelt riktigt desperata efter mer plats. Tyvärr verkar det inte vara någon som sett svärmen smita iväg, annars hade jag kunnat få en varning och rycka ut för att fånga in den.

Jag gjorde dragbiavläggare för alla mina samhällen. Skillnaden mot förra året var att jag efter 5-7 dagar slog ihop modersamhället och dragbiavläggaren igen. Jag väntar med utökning till dess att jag har nya parade drottningar klara.

Nu har jag tre omgångar på gång i drottningodlingen. Den första fick rätt dålig antagning, så det fick bli en extraomgång. Senaste omgången startade jag igår. Med den är målet att få dem parade på parningsstationen Västra Högholmen. Antagningen, dvs antalet larver som bina börjat mata till att bli drottningar, har varit 5 av 20, 13 av 20 respektive 6 av 10. Tyvärr har jag inte parningskupor åt alla, men det är möjligt att jag gör små avläggare där några kan paras också. Några drottningar ska jag försöka sälja oparade. Här är några celler burade, eftersom jag inte vill att bina bygger ihop cellerna med vax.

Burade drottningceller

Igår fyllde jag parningskupor med bin från skattlådor (se film och bild nedan) och tillsatte drottningceller från den första odlingsomgången. Sedan dess har de stått stängda i källare och ska placeras ut imorgon. Denna omgång låter jag parningen ske i Hässelby. Förra året parade jag drottningarna i Bromma. En av drottningcellerna satte jag i det samhälle som svärmat, så de får en ny drottning.

Påfyllning av parningskupa

De så kallade SBR-bottnar jag köpt började jag måla i helgen. De ska vara funktionella, men jag gjorde ändå en modifikation i konstruktionen... Alla mina bottnar måste vara klara innan avläggarbildningen börjar på allvar om ett par veckor.

Målning av kupbotten

Inga kommentarer: