torsdag 30 oktober 2008

Jättebålgetingarna anfaller

Igår var jag på möte i biodlarföreningen. Vi såg en film om japanska jättebålgetingars angrepp på bisamhällen. Vilken slakt! Fast vilda bisamhällen verkade klara sig bättre mot bålgetingar. Om en bålgeting kom till samhället brydde vildbina sig inte om getingen, de lät den gå in i kupan. Men när getingen satte käftarna i ett bi attackerades getingen av ett myller av bin. De "bollade" och värmde upp de så den dog! Bina har något högre temperaturtålighet, nämligen.

På mötet lämnade jag in en burk honung för bedömning. Blir den godkänd kan jag köpa SBR-etiketter (biodlarförbundets etiketter) att sätta på mina honungsburkar. Inte för att jag i dagsläget vill ha såna, men det ska bli intressant att få veta hur bra honung jag har.

onsdag 15 oktober 2008

Vildbyggen och kupstädning

I söndags var jag till kuporna för att se hur de små liven har det. De flög en del. Som vanliga var det en solig dag jag var där.

Jag tittade in i kuporna genom flustren och kunde se deras vildbyggen där inne, byggda hipp som happ. Cellerna i byggena verkade inte vara använda till foder eller annat, så jag tycker jag kan ta bort dem med gott samvete om jag skulle få tillfälle.

Vildbygge sett genom fluster

Tidigare när jag kollat genom nätet i botten på kupan har det legat en del döda bin där. Inget konstigt med att bina dör till slut, men jag blev orolig över att samhället inte städat bort döingarna. Dumt om de ligger där och möglar. Men den här gången var näten städade. Duktigt!

söndag 5 oktober 2008

Drönarslakt

Igår var vi vid kuporna och kollade läget. Trots sol var flygintensiteten lägre än tidigare. Lägre temperatur var det, förstås. Vår vana trogen besökte vi kuporna en dag med fint väder, men vi har fått rapporter från andra att det en del dagar endast suttit ett stackars frysande bi på flustret.

Inte förrän igår har jag sett tecken på drönarslakt, som innebär att arbetsbina på hösten motar ut drönarna ur kupan. Ingen regelrätt slakt, men det innebär en säker död för drönarna, som inte klarar sig på egen hand. De behöver ju till och med matas. Från flustret tumlade en arbetare och en drönare. Arbetsbiet höll maniskt fast vid drönaren och ville väl helt enkelt inte ha tillbaka drönaren i kupan. Till slut flög drönaren iväg, bortjagad. Sorgligt, men strikt praktiskt, eftersom drönarna inte behövs till nåt förrän en bit in på nästa säsong och då är det bara för samhället att producera nya. Med färre bin att hålla liv i går det åt mindre foder.

Drönare jagas bort

Vi testade att lyfta ena kanten på vardera kupa för att få en uppfattning om de har tillräckligt med foder för att klara sig över vintern. Inte vidare lätt att veta hur det ska kännas, men vikten var hyfsat lika i alla fall. Det känns konstigt om båda skulle ha ont om foder när de dragit ner nästan 24 kilo var. Jag lyfte lite på plasten och kollade om det fanns celler fyllda med foder. Det var inte lätt att hitta, men det fanns ändå en del. När jag var där och kollade var några bin rätt snabba på att trippa ut och hålla rumpan i vädret, visa gadden och fläkta med vingarna. "Det här är vår mat. Stick!"

Höst i bigården