söndag 28 februari 2010

Flygväder?!

Idag var Filip och jag för att titta till kuporna. Det var nästan vår i luften med uppåt fyra plusgrader och smältande snö. Först var vi till samhällena i Bromma. Där såg det till min förvåning ut som om bina rensningsflugit. Snön framför kuporna var gul/brun-prickig av bajs. Tydligen tyckte bina att det var tillräckligt varmt för att flyga ut på toaletten. Man kan förstå att de inte är så kräsna med vädret när de hållit sig i några månader...

Bajs i snön

Tyvärr var det rätt många bin som inte klarade sig tillbaka till kupan, utan låg här och var i snön och på flusterbrädorna. De blev väl så nedkylda att de segnade ner och dog. När vi var där så fanns det flera bin i luften. Det var trevligt att se levande bin, men de var riktigt vajiga och for lätt i backen. Det kanske är för att de inte har vanan inne efter vintervilan eller så är det så kallt att de har svårt att manövrera. Så snart de landat i snön så var det svårt för dem att lyfta igen. Här är en film i slow-motion:

Kuporna i Bromma med olika flusterskydd

Två av kuporna i Bromma har de mer stabila flusterskydd som jag byggde förra året. Där kan inte snö sätta igen flustren. På den tredje kupan skrapade jag bort snö och döda bin. Det surrade irriterat inifrån kupan... Inte så bra. När jag tog bort snö på kuptaket för att undvika droppande smältvatten råkade jag lyfta hela lådan med bin aningens. Stackars dem, som har mig som stör! Hoppas jag gjorde nån nytta också.

Under varje kupa hade något djur bonat med mossa ovanpå snön. Undrar vilket. Det är inget vidare om bina störs för att det byggs bo under. Hoppas att gästen håller sig lugn och inte rumsterar.

I Hässelby hade bina inte varit ute och rensningsflugit. Är det ett annat mikroklimat där eller har de det mörkare? I och för sig var det ju egentligen för kallt så att många bin stupade i Bromma, så Hässelby-bina var kanske bara klokare, helt enkelt.

Kuporna i Hässelby har en annan typ av botten än de i Bromma, så döda bin som faller ner kan lättare täppa till nätet undertill och därmed hindra ventilationen. Därför försökte jag se underifrån för att avgöra hur igensatt nätet var. Först fick jag krafsa bort snö vid sidan av kuporna, men sedan var det ändå svårt att se något. Det var helt enkelt för mörkt, eller så var nätet helt enkelt igensatt. Men men. Vad ska jag göra åt det nu? Inget egentligen, för det är för tidigt att störa bina så pass mycket som att rengöra kupbotten. Men för att förbättra ventilationen något så tog jag bort is och döda bin från flustret. På den ena kupan var flustret nästintill igensatt.

I alla mina kupor hördes surr. Hoppfullt, även om det är en kritisk tid fram till dess att värmen och första blommorna kommer. Längtar!

Kontroll av kupans ventilation

tisdag 23 februari 2010

Prishöjning och trådspänning

Förra helgen var jag på Stockholms biodlaredistrikts årsmöte som ett av ombuden för lokalföreningen. Förutom själva årsmötet så var riksförbundets (SBR:s) ordförande Jonny Ulvtorp på plats för att presentera sig och berätta om aktiviteter det senaste året. Han berättade även om att Svensk Honungsförädling, som SBR är delägare i, kommer att höja sina priser till honungsleverantörerna. Honungsförädlingen kommer dessutom att erbjuda ett "producentpaket", ett slags lån för finansiering av inköp av nya kupor, minst fem stycken. Lånet betalas tillbaka genom leverans av 100 kilo honung per kupa över en treårsperiod till ett lägre pris än vanligt, men ändå inte mer än att det var mycket fördelaktigt för biodlaren! Åtminstone om man ändå tänker leverera till Honungsförädlingen. För min egen del är det inte intressant; jag behöver inte fem ytterligare kupor. Dessutom har jag i dagsläget hellre hand om hela kedjan från bi till burk. Det är ju häftigt att ha sin egen honung!

I slutet av förra året lämnade jag in ramar med gammalt mörkt vax för ursmältning och rengöring. Nu har jag fått tillbaka dem. Eftersom trådarna blivit slappa, använde jag min nyinförskaffade trådspännare. Genom att göra tråden vågig så spänns trådarna. Tack vare det kan samma trådar användas flera gånger. Skönt, för att tråda ramar är inte direkt min favoritsyssla... Det händer alltför många gånger att tråden går av och man får börja om.

Trådspänning av ram