måndag 31 maj 2010

Min första svärm

När jag var med bitillsynsmannen i bigården i Hässelby upptäckte vi att samhällena hade det riktigt trångt och de hade massor av drottningceller på gång. Tyvärr hade jag bråttom just då och hade inte heller med mig ytterligare lådor till kuporna, så jag kunde inte göra några svärmhindrande åtgärder, mer än att riva drottningceller.

Senare, när jag skulle göra dragbiavläggare, så märkte jag en tydlig minskning i antal bin i ett samhälle. När jag dessutom inte hittade drottningen, och inte heller nylagda ägg förstod jag att samhället hade svärmat, dvs hälften av bina hade flygit iväg med gamla drottningen för att hitta ett nytt bo... Vilken miss. Jag har lärt mig att svärmen lämnar kupan först när en ny drottning är på väg att kläckas. Antingen hann jag inte riva drottningcellerna i tid eller så var bina helt enkelt riktigt desperata efter mer plats. Tyvärr verkar det inte vara någon som sett svärmen smita iväg, annars hade jag kunnat få en varning och rycka ut för att fånga in den.

Jag gjorde dragbiavläggare för alla mina samhällen. Skillnaden mot förra året var att jag efter 5-7 dagar slog ihop modersamhället och dragbiavläggaren igen. Jag väntar med utökning till dess att jag har nya parade drottningar klara.

Nu har jag tre omgångar på gång i drottningodlingen. Den första fick rätt dålig antagning, så det fick bli en extraomgång. Senaste omgången startade jag igår. Med den är målet att få dem parade på parningsstationen Västra Högholmen. Antagningen, dvs antalet larver som bina börjat mata till att bli drottningar, har varit 5 av 20, 13 av 20 respektive 6 av 10. Tyvärr har jag inte parningskupor åt alla, men det är möjligt att jag gör små avläggare där några kan paras också. Några drottningar ska jag försöka sälja oparade. Här är några celler burade, eftersom jag inte vill att bina bygger ihop cellerna med vax.

Burade drottningceller

Igår fyllde jag parningskupor med bin från skattlådor (se film och bild nedan) och tillsatte drottningceller från den första odlingsomgången. Sedan dess har de stått stängda i källare och ska placeras ut imorgon. Denna omgång låter jag parningen ske i Hässelby. Förra året parade jag drottningarna i Bromma. En av drottningcellerna satte jag i det samhälle som svärmat, så de får en ny drottning.

Påfyllning av parningskupa

De så kallade SBR-bottnar jag köpt började jag måla i helgen. De ska vara funktionella, men jag gjorde ändå en modifikation i konstruktionen... Alla mina bottnar måste vara klara innan avläggarbildningen börjar på allvar om ett par veckor.

Målning av kupbotten

söndag 23 maj 2010

Igång med drottningodlingen

I fredags hade jag bitillsynsmannen på besök för inspektion av mina samhällen. Vi hittade inga tecken på amerikansk yngelröta, som är det man främst letar efter. Nu har jag tillstånd att flytta samhällen efter att jag själv utfört motsvarande kontroll av samhällena. Om ungefär en vecka kommer det vara dags att flytta på parningskupor. Jag har nämligen kommit igång med årets drottningodling!

I torsdags larvade jag om från en yngelram till den odlingsram jag byggde i förra inlägget. Jag testade lite olika storlekar på larver, kanske lite onödigt eftersom jag tror mig ha en bra bild av vilken storlek larverna borde ha. Efter tålmodiga svar från Lotta (tack för hjälpen!) fick jag veta att jag borde göra en avläggare för att dra upp larverna till drottningar, eftersom det är så tidigt på säsongen, och så fick det bli.

Omlarvning

Omlarvad larv

När jag höll på att plocka i samhällena för att få ihop avläggaren höll jag på att tabba mig. För att bina i avläggaren ska välja mina omlarvade larver att dra upp till drottningar ska det inte finnas annat öppet yngel tillgängligt. För ett ögonblick glömde jag det och höll på att ge avläggaren en massa fina larver i en ram... Det gäller att ha huvudet med sig! Jag vill ju ha så bra förutsättningar som möjligt för att få ett bra utbyte av drottningar, och de ska ju sitta på odlingslisten för att vara hanterbara.

Avläggare får drottningodlingslist

Drottningarna ska jag använda till avläggare som jag tänker göra senare i sommar. Jag har funderat på vad jag ska ha för strategi när jag gör avläggare. Just nu tror jag att jag kommer att dela vardera samhälle i Hässelby i flera och göra en avläggare från varje samhälle i Bromma. I så fall blir det i storleksordningen 8-10 avläggare att sälja eller utöka egna biodlingen med. Jag har märkt av det sug som finns efter bisamhällen, och har fått ett par önskningar om att köpa. Det verkar vara många som blivit av med sina samhällen i vinter. Jag har nog haft tur som har klarat mina samhällen så bra.

onsdag 19 maj 2010

Ilskna bin

Idag var Filip och jag på föreningsdagen i föreningsbigården. Det var grillning, men i början var styrelsekollegerna och rotade i ett av samhällena. Och det var ilsket. Trots att vi grillade 30 meter bort så kom bina jagandes. Filip blev först stucken när han var lite närmre kuporna och fotade och sedan var han förföljd till dess att han gav upp och lämnade kalaset efter ytterligare ett stick... Jag själv hade inte samma otur.

Föreningsdag

Nedan är en film som Filip tog som illustration av hur besvärligt det kunde vara. Det var bara jag och Filip som jönsade omkring såhär. Var det för att vi var de enda med lite spänst i benen eller var vi bara löjliga som inte stoiskt stod kvar?

Problemet med de elaka bina kan lösas med en ny drottning. Jag kan själv bli tvungen att göra drottningbyte i ett samhälle. I måndags kollade jag nämligen igenom och utökade samhällena i Bromma, och ett av dem var riktigt besvärligt. Först var bina lugna, men efter ett tag - jag vet inte vad jag gjorde - så surnade de till och ett gäng försökte ihärdigt komma fram till ansiktet, men hindrades av slöjan. Som vanligt så lyckades inte min rökpust lämna så mycket rök ifrån sig, utan behövde tändas gång på gång. Fortsätter det så här, så blir det som sagt till att byta drottning. Förhoppningsvis blir det även mer yngel i samhället efter ett byte, för utvecklingen verkar vara lite svag.

Nu har jag en pollenfälla på det starkaste samhället. Imorgon blir det skörd. Då ska jag också förbereda för drottningodling. Jag har redan snickrat ihop en ram för drottningodling, se bilden nedan. På fredag kommer bitillsynsmannen och ska inspektera samhällena innan jag börjar flytta drottningar mellan bigårdarna. Det är en intensiv vecka för mig, i synnerhet bivecka. Och vad härligt det doftar ute i naturen. Och i bikuporna också för den delen, med sitt koncentrat av natur!

Rambygge för drottningodling

torsdag 13 maj 2010

Utökning i starkaste samhället

Idag skulle jag testa en sorts pellets som jag köpte i förra veckan att elda rökpusten med. Jag brukar ha svårt att få den att ryka tillräckligt länge. Tyvärr lyckades jag inte få fyr på eländet över huvud taget idag... Till slut gav jag upp och återgick till att elda med äggkartong, och som vanligt höll inte röken i sig. Jag får se till att köpa en braständare att tända pusten med.

Som jag skrev senast så ville jag utöka samhälle 1. Bistyrkan är störst där, så jag var orolig att det skulle vilja svärma pga dåligt med plats. Idag satte jag på en låda till. Samtidigt kollade jag igenom alla ramar i samhället för att se om det börjat förbereda svärmning genom att dra upp en ny drottning. Jag hittade ett tiotal svärmceller, men vad jag såg så var de tomma och hade inte börjat användas för uppfödning av drottningar. Det var alltså inte så kritiskt som jag trodde. Samhället hade gott om yngel, ca 10 ramar. För mindre än tre veckor sedan var antalet yngelramar 3 st. Flitig drottning!

Bin

Ramarna i lådan som samhället fick innehöll i stort sett bara vaxmellanväggar, dvs vaxskivor som bina kan bygga sina vaxkakor av. Jag har inte så många ramar med utbyggt vax, eftersom jag utökade antalet samhällen förra året. Första utökningen hade jag annars gjort med fler utbyggda ramar. Jag lade spärrgaller mellan andra och tredje lådan, och tog upp några ramar med täckt yngel ovanför spärrgallret och ersatte dem med mellanväggar.

I söndags målade jag det sista på den stora leveransen för några veckor sedan. Den låda jag satte till samhället idag var först ut från den stora trave med lådor och ramar som står redo att användas nu när säsongen är här på allvar!

Trave med bikupematerial

söndag 9 maj 2010

Drönarramsutskärning och fler pollenfällor

Den 25 april satte jag in drönarram (beskrivs här) i de flesta samhällena för bekämpning av varroa. Jag använder tvådelade ramar där man skär ut ynglet från ena halvan var tionde dag (var tjugonde dag från respektive halva). På så vis tas drönarna bort innan de kryper ut med den varroa som förökat sig i cellerna. I onsdags hade det gått tio dagar sedan jag satte in ramarna, men då hade jag inte möjlighet. För att inte utskärningen skulle komma helt i otakt så ville jag få det gjort innan gårdagens regn, så jag var inne i kuporna i fredags och tog ut drönarvax. Tyvärr var det rätt blåsigt och svalt, så det var inte helt optimalt att öppna kuporna då... Samhällena hade kommit väldigt olika långt i användandet av drönarramarna. En del hade bara börjat lägga ägg, medan andra hade några täckta celler.

I övrigt kunde jag se att det starkaste samhället (samma som var starkast förra säsongen, nr 1) nog behöver en låda till. Jag borde nog satt på den då, men det får bli någon gång i kommande veckan. Samtidigt vill jag kolla igenom yngelrummet ordentligt för att se om det finns drottningceller, som tecken på om samhället vill svärma.

Ser jag tillbaka på läget i bigården för ett år sedan, så hade jag då redan tagit ut en skörd av pollen. Jag tänker nog vänta på bättre väder innan jag börjar med pollenskörd i år. I veckan som gick var jag faktiskt och köpte bland annat två nya pollenfällor (bild från butiken nedan). Lite överilat kanske... Kostnaden för en fälla motsvarar värdet av 1 kg pollen - i torkad form. Nu får jag se till att satsa ordentligt, så jag får lite pollen att sälja, annars hade jag ju inte behövt fler pollenfällor.

I bibutiken

söndag 2 maj 2010

IR-bilder från bisamhället

Filip har lånat en värmekamera från jobbet och tagit bilder på mina bin. Häftigt att se att de enskilda individerna håller en så hög temperatur som de gör.

Här kan man se bina som sitter på framsidan av kupan.

IR-bild, bin på kupa

Här kan man se ett bi och vad temperaturen är dels på mellankroppen och bakkroppen. Mellankroppen är varmare, förmodligen för att det är där musklerna för vingarna sitter.

IR-bild av bi

När jag tar upp en ram ur kupan ser man att de håller värmen ordentligt.

IR-bild, ram i bikupa

Filips systerson Gustav fick ett stick i armen, hans första på de två år som de haft mina bisamhällen hos sig. Här kan man se hur området runt bisticket är varmare än resten av armen.

IR-bild, bistick

Det är en tydlig skillnad i värmeläckage mellan trälådor (övre) och frigolitlådor!

IR-bild, värmeläckage från bikupa