lördag 28 maj 2011
Dålig antagning
måndag 23 maj 2011
Våren i bigården
Nu var det ett bra tag sedan senaste inlägget... Jag tänker vara flitigare framöver. Nu har flytten till Ekerö skett och det har krävt en del engagemang. Inga bilder den här gången, eftersom Filip inte har fotologistiken igång riktigt än.
I början av april städade jag bottnarna i kuporna. Samtidigt gav jag dem tio tomramar. Det är ju så att jag låter bina övervintra på tio ramar, men med en tom låda under. Det är denna tomlåda som jag fyllde med de nya ramarna. Eftersom värme stiger så är tycker jag det är för tidigt för att placera ramarna ovanför yngelklotet, som ju behöver värme.
25 april flyttade vi. Att bina skulle med samma dag var inte planerat, men Filip tyckte det var bäst, när vi ändå hade hyrt lastbil. Det var nog bra tänkt, bortsett från att det gjorde att flytten var avklarad 01:00. Innan flytten hade vi bara kollat med grannen närmst platsen tänkt för bina att det var OK. Senare visade det sig att grannen på andra sidan tomten, som jag tyckte hade tillräckligt avstånd till bikuporna, var allergisk mot bistick. Det gjorde att jag målade upp diverse dystra scenarier. När vi väl snackat igenom det här med bina (skillnad mot getingar osv), så kände hon sig lugnad. Men att ha en allergisk granne gör att det är viktigare än någonsin att arbeta svärmförhindrande, ha snälla bin och se till att de har vatten nära kuporna.
För två veckor sedan gjorde jag första ordentliga genomgången av samhällena. Det var rätt sent, och nära att det var för sent. Tre av samhällena hade nämligen fyllt sina kupor till bristningsgränsen, så jag gav dem mer plats. Jag växlade ordning på yngellådorna, för att få välfyllda yngelkakor och i förekommande fall få drottningen att utnyttja kakor som tidigare varit i nederlådan. Drottningen befinner sig ju helst i överlådan. Övriga tre samhällen var det sämre ställt med. Samhället som fått taket avblåst i vinterstormen var riktigt minimalt. Det fanns inga larver eller täckt yngel, utan bara ägg. Men drottningen och en tapper, om än liten, skara arbetsbin hade alltså överlevt kylan. Jag slog ihop samhället med det näst svagaste samhället. Därmed blev sex samhällen till fem. Drottningen som bemästrat nedkylningen fick sätta livet till. Hade det inte skett nu så hade det blivit av senare i år, eftersom hon skulle bli tre år i år. Man vill ha unga drottningar för att ha en bra äggläggning och friska samhällen.
För att hindra svärmning gjorde jag i helgen dragbiavläggare för de två starkaste samhällena, som båda kom från bigården i Hässelby (bra ställe för bin?). Övriga samhällen fick varsin låda till. Rätt vad det var hade jag också gjort en avläggare och påbörjat drottningodlingen för i år genom att larva om och ge avläggaren larverna att dra upp till drottningar. Fem samhällen är nu åter sex!