Nu har jag avslutat sysslorna med biodlingen för i år. Jag hade två saker kvar att göra: dels att sätta på flusterskydd, dels att behandla gamla ramar mot vaxmott.
Sedan förra vintern hade jag två flusterskydd. Sedan dess har ju antalet kupor ökat, så nu behövs fler. Skydden gör att fåglar inte kommer åt att picka på flusterbrädan och på så vis locka ut pömsiga bin att äta. Att ett eller annat bi blir uppätet är inte det allvarliga, utan att bisamhällets vinterdvala blir störd. Buller i allmänhet kan leda till att bina går på toaletten inne i kupan, med risk för sjukdom.
Den här gången gjorde jag en enklare modell av flusterskydd än senast. Det tog ett tag att fundera fram hur jag skulle konstruera skydden, sedan var de mycket enkla att göra. Jag gjorde en avlång bit masonit att sätta framför flustret, med en utsågad öppning. Sedan häftade jag fast kycklingnät vid masoniten som jag böjde till runt fluster och flusterbräda. Skyddet knöt jag och Filip fast runt kupan.
Förra årets flusterskydd var mer ambitiösa, och krävde lite mer arbete och material. Det har visat sig att de är bättre än årets på så vis att de hindrar snö från att täppa till flustret. Inte för att bina behöver använda flustret vid tiden på året som det är snö, men flustret är en del av ventilationen i kupan. Ventilationen i mina kupor sker främst genom botten, så det är nog inget större problem.
Den här vintern har jag ett större lager av ramar med utbyggt vax än förra. För att undvika att vaxmott förstör vaxet i ramarna har jag nu behandlat ramarna med ättiksyra. Det är många syror som kommer till användning inom biodlingen! Jag har ställt lådorna med ramar utomhus - kyla motverkar också vaxmott - och satt en burk med isättika i stapeln med lådor. Tyvärr är inte stapeln så tät som man skulle önskat, så lite senare kände man lukten av ättikan i trädgården. Jag förstår att man inte ska behandla vaxet inomhus! Förutom att den luktar är syran korrosiv.
Nu med all snö är kuporna sötare än nånsin!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar