Igår hade vi Johann Lang på besök i biodlareföreningen. Han höll föredrag om sorthonung. Johann har hållit i ett projekt om sorthonung där man analyserade olika honungsprov. Man fick fram den procentuella fördelningen av växter som nektarn kom från. Även om man tror att bina samlar hallonhonung kan det lätt bli hög andel rapshonung så fort det är ett rapsfält i närheten.
Vi fick smaka på olika sorthonungar: bladhonung, maskroshonung, lindhonung och ljunghonung. Lindhonungen kände jag faktiskt inte igen, men det gjorde Filip som också var med. Bladhonungen håller sig lätt flytande länge, för tydligen har den en hög andel fruktos.
Johann tycker man ska utnyttja att honung varierar i sammansättning och smak under säsongen och skörda flera gånger för att utnyttja det. På så sätt får man olika honung med olika karaktär istället för en genomsnittshonung. Han föredrog honungens naturliga smakvariationer framför det vanliga bruket att tillsätta smaker, exempelvis citronolja. Vill man ändå smaksätta sin honung bör man använda honung med mild smak för att inte "förstöra" en honung med karaktär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar