fredag 24 maj 2013

Senarelagd drottningodling

När man ägnar sig åt drottningodling (i mitt fall 10-20 drottningar per gång) så har man en rätt strikt tidplan att följa, med omlarvning, att bura in celler, flytta till parningskupa osv. Eftersom jag ska resa bort en period i juni, så blir det extra klurigt. Då måste jag tänka till så jag startar odlingen i rätt tid. Tidigare i veckan hade varit bra att ha kommit igång, men mina samhällen har inte kommit lika långt i utvecklingen som tidigare år vid samma tid. Att då göra en avläggare för drottningodling kändes fel. Jag får börja odlingen senare helt enkelt, men fortfarande så jag tidplanen stämmer med semestern.

torsdag 16 maj 2013

Maskrosor!

Jag blir så glad att se de små solarna i gräsmattan! Maskrosorna ger en massa nektar och pollen åt bina. Kul att se pollenkorgarna välfyllda med orange pollen. Här blommar maskrosen längs vägen till jobbet:

onsdag 15 maj 2013

Förlorad drottning

I helgen gick jag igenom bisamhällena för första gången i år. Jag övervintrar på en låda (lågnormal, LN) med en tom låda under. Vid bottenbytet byter jag även tomlådan mot en låda med tomramar. Än så länge är det bara en drottning som börjat lägga ägg i den här tomramslådan. Nu när det är varmare ute och bina har lättare att hålla värmen växlar jag även plats på lådorna, så att den övervintrade välfyllda lådan hamnar underst. Drottningen lägger ju helst ägg i översta lådan.

Starka samhällen har tidigare år kunnat ha två sprängfyllda lådor vid det här laget. Förmodligen ligger de efter på grund av den kalla våren.

Det samhälle som bajsade ner sin kupa på utsidan långt innan övriga visade sig ute, har surrat onormalt mycket under våren, så jag har misstänkt att de förlorat sin drottning. Det visade sig stämma när jag kollade igenom samhället, åtminstone saknades ägg och yngel. Jag slog ihop samhället med det svagaste av de övriga. Utifall att bajsandet och drottningförlusten berodde på nosema, så tänker jag ättiksyrabehandla ramarna som samhället satt på. Jag har inte hittat info om vad man ska göra med nosema-samhällen, förutom förebyggande arbete och otidsenlig läkemedelsanvändning, men nu får det bli så här.

Vilket härligt väder vi hade i förra veckan. Det har hunnit hända mycket i naturen på kort tid!

onsdag 1 maj 2013

Vårvindar friska

Det är full fräs i bigården. Och vårvärme, även om det kunde blåst mindre. Sälgen blommar och alla samhällen drar in pollen. Det är ju ett bra tecken, eftersom det betyder att samhällena har fungerande drottningar och att nya bin föds upp! Här i trakten blommar som sagt sälg, men även krokus, scilla, tussilago. Det känns hoppfullt. Jag tycker att Ekerö ligger lite efter fastlandet där jag sett senare blommor. Nästa efterlängtade bifavorit är maskrosen, hoppas den är på g. Det känns hoppfullt.

Jag har fått beställningar på tre avläggare än så länge, även om jag inte jagat köpare än. Får se om det behövs annonsering i år eller inte. Förhoppningen är att kunna sälja fler. Det är synd att det är så svårt att lova leverans, men det går ju inte att styra hur som helst över naturen. Förra året hade jag ju bokningar jag inte kunde infria på grund av den usla bisommaren. Då blev det bara fyra avläggare sålda mot tidigare åtta... Vi får hålla tummarna!