Året var ett normalår för min del, om man kan säga så, även om det kändes trögt i starten. Jag tyckte att samhällena kom igång senare än vanligt, så jag började med drottningodlingen åtminstone en vecka senare än vanligt. Det gjorde också att köparna av avläggare fick vänta mer än vanligt.
När jag tog in bokningar av nyslungad honung från årets premiärskörd hade jag inte en tanke på att honungen i kuporna kunde bli begränsande, men så var det. Hela den skörden gick åt till nyslungat och ändå fick leveransen av någon enstaka burk nyslungat vänta till en senare skörd. Det gjorde att det kändes som ett nytt bottenår à la 2012. Vändningen kom explosionsartat! Anledningen: julihettan.
Värmen gjorde inte bara att jag fick mycket honung att slunga i min bibod. Den gjorde biboden olidlig att jobba i. Åtminstone 35 grader hade jag när jag skulle ta hand om 100 kilo honung vid skörden jag tog 23/24 juli. För att inte äventyra hälsan delades den slungningen upp på två dagar. Boden hamnar i solen under eftermiddagen, så jag fick i möjligaste mån se till att undvika att vara där då.
När man gör så mycket avläggare varje år så blir det en hel del ramar att fixa med. Jag brukar köpa färdigsnickrade och färdigtrådade ramar, men den här gången tog lagret slut på bibutiken så jag fick i alla fall tråda en del själv.
Det visade sig att ett solitärbi byggt sitt bo av lera i en skena i en fönsterkarm. Kreativt!
Inför drottningodlingen fick jag borra och bända och försöka lösa upp gammal foderdeg som blivit kvar i parningskupor sedan året innan. Stenhårt! Har jag lärt mig av erfarenheten? Nej, återigen finns foderdeg kvar i parningskuporna...
Återigen lät jag drottningar paras vid renparningsområdet på Munsö, förutom parningen här hemma. Trevligt att ha den möjligheten på så nära håll.
Att ställa in en bikupa (starter för drottningodling) inomhus bör man göra bara om man är övertygad att man lyckats göra kupan bität. Här fyller bin garagefönstret.
Jag har sett bikupor och bin på resor under året. I Thailand (inte helt olikt mina bin):
I Amsterdam:
Jag har tidigare gjort burar av armeringsnät för att skydda bina mot fåglar på vintern. Det är två stora burar som vardera rymmer en bibänk med tre kupor. Men jag lyckas aldrig riktigt hålla mig till sex samhällen, så denna gång gjorde jag en egen nätbur åt den sjunde bikupan. Eftersom jag bara hade mindre sjok med nät så fick jag lappa ihop det genom att fixa en träram. Inte lika snyggt, men det funkar.
Sammanfattningsvis så är jag nöjd med året. Här är uppföljning av målen i förra årskrönikan och nya mål inför säsong 2015:
- Inför varje år tänker jag mig att minska antalet samhällen genom att dela upp ett i flera avläggare. Kanske under 2015. Mål 2014: 6 invintrade samhällen. Verklighet: 7 samhällen. Mål 2015: 6 samhällen.
- Trög början av säsongen begränsade antalet avläggare. Mål 2014: 8 sålda avläggare. Verklighet: 6 sålda avläggare. Mål 2015: 8 sålda avläggare.
- Mitt mål om drottningar uppfylldes. De användes i avläggare, till drottningbyten i samhällen och för försäljning. Mål 2014: 10-12 drottningar. Verklighet: 11 drottningar.
- Honungen är svår att styra över. Ett produktionssamhälle mindre borde vara lösningen. Mål 2014: 150-180 kilo. Verklighet: ca 200 kilo. Mål 150-180 kilo.
Dags att planera inköpen för 2015. Ha det gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar