torsdag 26 juni 2008

Inflyttningsfest!

Hela dagen har jag väntat på att få åka och hämta mina bin. Under eftermiddagsmötet på jobbet glodde jag titt som tätt på klockan. Snart dags, snart... Sedan hem, hämta utrustning, hämta bil och åka med Filip ut till Kyrkhamn och mina två avläggare.

Båda avläggarna var i stort sett klara, så jag kunde få med mig båda redan idag, inte bara ena som jag skrev i förra inlägget. Ena avläggaren hade redan en äggläggande drottning och till den andra skulle jag få med en drottning vid sidan av. Den drottningen satt med ett hov av följebin i en så kallad utätningsbur, som har en utgång som är igensatt med foderdeg. När buren sätts in i kupan så börjar bina där succesivt äta sig in och följebina i buren äter sig ut. Under tiden vänjer sig kupans bin vid drottningens doft till dess hon kommer ut. Annars biter de ihjäl inkräktare...

Lotta och Preben ger mig utätningsburen med drottningen

Hur som helst snackade vi med Lotta och Preben om hur vi skulle gå till väga så här i början med ditt och datt. Och så pratade Filip om sina planer på att bygga in teknik i kupan för att väga den och registrera in- och utflygningar och annat. Tyvärr åker han till Taiwan i en månad, men sedan så blir kuporna välbevakade!

Vi ställde in kuporna i bilen och körde till min bigård. När vi kom dit lade vi en grund för bibänken att stå på, lite stenar och träbitar. Sedan på med kuporna. Och jag tog på bioverallen. Dags för öppning av flustren. Gustav, yngst i värdfamiljen, hjälpte mig att öppna kuporna. Efter några sekunder kom första biet ut och såg sig vilset omkring.

Första biet att gå ut!

Dags för att "gå in i" samhällena. Först och främst skulle jag sätta till buren med drottningen i det drottninglösa samhället. Det andra öppnade jag på kul och gick igenom ram för ram. Där fanns en del honung och gott om täckt yngel. Jag glömde leta efter nylagda ägg, men det får jag göra nästa gång. Man vill ju veta att allt står rätt till! Jag hittade hur som helst drottningen där hon traskade runt på en ram, så helt galet är det inte. Overallen var onödig att ha på sig och jag hade inte behövt använda rökpusten ens. Bina var så snälla!

Det hela firades med en härlig glass-, maräng- och jordgubbstårta som värdinnan ordnat. Supergott!

Buren ska sättas in i samhället

Nöjd biodlare

Inga kommentarer: