tisdag 29 november 2011

Bina inburade

Tidigare i höst så upplevde jag problem med fåglar som störde bina. En gång så tog jag en fågel på bar gärning när den hackade i nätbotten, gissningsvis i ett försök att komma åt bin som låg döda på nätets insida. Det är helt okej att fåglarna äter de döda bina, men jag vill inte att de stör bisamhällena. Dessutom så har det uppkommit en massa gropar i kuporna, främst på taken. Jag misstänker att fåglar försökt hacka sig in för att komma åt godbitarna på insidan. Tidigare har jag haft flusterskydd med nät för flustret. När fåglarna gav sig på hela kupan behövdes något mer.

Jag köpte nät som jag mödosamt (stickigt nät och kallt ute) monterade ihop till två burar som täcker in tre kupor var. Nu kan inte fåglarna komma åt kuporna, ens med långa näbbar! Tyvärr verkar bina ha svårt att ta sig in i kupan när de väl flugit ut. Det gjorde några bin söndags (11 grader varmt...). När de vill in landar de på nätburen och blir kvar där i sitt kraftlösa tillstånd. I vår gäller det vara redo när det är rensningsflygning och ta av burarna.

tisdag 22 november 2011

Temperaturmätning i bikupan

Filip har satt upp temperatursensorer lite här och var i vårt hus. Så varför inte sätta in en sensor även i en bikupa?! Sagt och gjort, i söndags stoppade jag in kabeln med sensorn i ena änden. Sensorn placerades nedstucken mellan ramarna mitt i kupan, se bilden nedan. Där ser man också att bina format sitt vinterklot. Klotet kommer att flytta runt i lådan varefter vintern går, så temperaturen för sensorn varierar så klart beroende på om bina omger sensorn eller inte. Är samhället vid liv kommer temperaturen i och utanför kupan skilja sig åt. Så får det gärna förbli. När samhället drar upp nytt yngel i vår stiger temperaturen markant. Skulle vara spännande att se i mätningen! Aktuella temperaturer går från och med nu att se till höger här på bloggen.

söndag 20 november 2011

Höst i bigården

Nu har det varit stiltje på bloggen ett tag. Det är ju inte den mest aktiva tiden på året direkt, lite skönt att pusta ut efter en fin biodlingssäsong!

En del biodlingsarbete har det blivit dock. Jag har höststädat i biboden, diskat slunga, rengjort kupor och behandlat utbyggda ramar med ättiksyra.

Jag har behandlat samhällena mot varroa genom att droppa oxalsyralösning, se bilden nedan. Så har jag höstbehandlat sedan jag började med biodlingen (en gång kompletterat med myrsyrabehandling). Det talas om att det är positivt att växla behandlingsmetod för att undvika motståndskraft hos varroakvalstren. Något att tänka på till nästa år, kanske. Apistan är i alla fall inte att tänka på om man har minsta ambition till ekologiskt tänkande. Inte aktuellt för mig alltså!

Största delen av honungslagret är sålt. Särskilt Filip har varit en duktig försäljare på sitt jobb! Jag har också sålt på jobbet. Älvnäsfestivalen var ett bra försäljningstillfälle, men tyvärr bidrog inte publiciteten där till så mycket försäljning här hemma (bara en gång har kunder kommit och knackat på dörren).

Avslutningsvis är här en vacker bild av bigården, en dimhöljd dag i augusti.

söndag 28 augusti 2011

En toppendag med Älvnäsfestivalen!

Igår gick alltså Älvnäsfestivalen av stapeln. Jag hade sedan länge ställt mig in på att delta och planerat honungshanteringen därefter. Det gällde att inte ta andra skörden för året för sent, eftersom den kristalliserade honungen behöver dryga tre veckor från bikupa till marknadsbordet. Därför var det extra stressigt när köpet av slunga dröjde (jag hade ju tänkt slippa transporten fram och tillbaka till föreningens slunglokal) och när jag byggde om den inköpta slungan med tidspress. Det var ju störande att färgen jag använde till motorfästet torkade så låååångsamt...
Hur som helst var festivalen värt allt slit. Det var trevligt att träffa så många som intresserade sig för honungen. Att den var gjord 100 meter från marknadsplatsen bidrog starkt till intresset! De produkter som inte var lokalt tillverkade var däremot inte lika eftertraktade. Jag har alltså förköpt mig på sidoprodukter som tvål och dylikt, men det är ju sånt som håller länge. Det var väl i alla fall bra att ha ett brett sortiment, för att inte marknadsbordet skulle vara så torftigt. På bilden nedan har jag packat om honungskarameller.
Presentförpackningarna med honung sålde inte så bra heller, jag som gjort mig till med cellofanpåsar och allt... Populärast var nyslungad honung, med honung smaksatt med citron på god andraplats!
Många fick man locka till bordet genom att erbjuda provsmakning, men vissa såg man på långt håll att de var ute efter honung, med raska kliv mot mig. Flera var fascinerade och tyckte det var jättekul med lokalproducerad honung. Jag tror nog att jag skaffat mig några stamkunder i området. Efter festivalen satte Filip upp en skylt på brevlådan, "Säljes: Honung från egen bigård", för att kunderna ska hitta tillbaka.
När jag sorterat tillbaka alla lådor i huset och biboden var jag helt slut och lade mig i hängmattan, första gången sedan vi fick den för över en månad sedan. Skönt. Perfekt väder hade vi haft. På kvällen käkade vi vid den anordnade puben och lyssnade på Repeatles som spelade. En toppendag! Här är en flygbild över festivalområdet, som Filip tog när vi tog chansen och flög helikopter. Häftigt!

torsdag 25 augusti 2011

Träffa biodlaren på marknaden!

Jag bor ju numera i Älvnäs på Ekerö. Vart tredje år hålls Älvnäsfestivalen, härnäst nu på lördag 27 augusti. Det är då marknad och diverse aktiviteter på dagen och restaurang och liveband på kvällen. Jag hörde efter med arrangörerna om jag kan få stå och sälja extremt närproducerad honung under dagen och visst fick jag det!

Sortimentet är breddat inför marknaden genom att jag köpt in honungstvål, pollen och en barnbok, samt rullat vaxljus. Egna produktionen bidrar med sensommarhonung, högsommarhonung, honung smaksatt med citron respektive eukalyptus, nyslungad honung och olika presentförpackningar med honung. Dessutom jag skaffat informationsmaterial om bin och biodling att dela ut!

fredag 12 augusti 2011

Mycket på en gång

Idag skördade och slungade Filip och jag för sista gången i år. Nu har nektartillgången avtagit i naturen. Det hade den väl i stort sett gjort även förra skattningen. Det var nämligen inte mer honung i kuporna nu än den gången.

Nu när kuporna står på egna tomten hinner man mer. Förutom skattning och slungning utfodrade jag även samhällena med varsin hink bifor. Jag hade tänkt hinna med att byta drottning i ett samhälle också, men när jag skulle hämta den nya drottningen så var parningskupan drottninglös. Tur att jag inte hunnit mer än att fånga in gamla drottningen, så jag kunde släppa tillbaka henne i samhället. Anledningen till att jag ville byta ut henne är att samhället hade en dålig vårutveckling.

Totalt har jag fått ca 155 kilo honung från mina fem produktionssamhällen. Det är i nivå med Sverige-snittet. Tidigare har skörden legat betydligt högre. Beror det på sämre honungsår, lägre skördar på Ekerö eller att jag gjort fler avläggare? Vi får se vad kollegerna fått.

Se denna artikel i DN där bönder konverterar från vallmoodling (heroin) till biodling. Trots detta tycker jag inte att man kan dra slutsatsen att biodling är lönsammare än drogbranschen, åtminstone inte i Sverige!

torsdag 4 augusti 2011

Slungning med egen slunga!

Efter mycket vånda, väntan och vedermödor har jag nu min egen slunga. Den tar 4 ramar och är självvändande!

Det visade sig nämligen häromveckan att det faktiskt fanns en självvändande slunga kvar i biredskapsbutiken, men att den var transportskadad. Dessutom var motorn utlånad. När motorn väl kom tillbaka så var motorfästet avsågat... Jag köpte den ändå, till nedsatt pris så klart. Att buckla ut transportskadan visade sig vara rena barnleken jämfört med att bygga ett nytt motorfäste. Hela tiden har jag kastats mellan hopp och förtvivlan. Motorfäste som pajats, butiker som stänger tidigt, färg som torkar långsamt. I slutänden skulle man kanske ändå skaffat en dyrare, men från början fullt fungerande slunga... Nu är i alla fall allt övervunnet och första slungningen har genomförts här hemma. (Tidigare slungade jag med biodlarföreningens slunga.)

Modifiering av slunga

På tomten har jag en bibod, som är lagom stor till förvaring av utrustning och till att slunga. Inför slungans ankomst lade jag laminatgolv där den skulle stå. Befintliga golvet hade glipor mellan brädorna och vid slungan blir det lätt kladd, så materialet som blev över efter golvläggning i köket kom väl till pass.

Biboden

Vid avtäckningsbordet får både Filip och jag plats att arbeta samtidigt tack vare att han är vänsterhänt och jag är högerhänt. Det blev ett rätt bra flyt i arbetet, men gummihammaren fick göra insatser för att finjustera (nåja) slungan. Fördelen med en självvändande slunga är att man slipper vända ramarna. Slungan vänder själv ramarna när rotationsriktningen ändras, se filmen nedan (tyvärr verkar inte filmen fungera på alla datorer).

Avtäckning

Det verkar som att satsningen på att minska honungsproduktionen genom att göra många avläggare fått effekt. Eller är det bara så att det blir mindre honung på Ekerö än i Västerort? Nio avläggare har det blivit och hittills har jag skördat 101 kilo. En del honung är kvar i kuporna, men det verkar inte komma in så mycket mer nektar i år. En reservation är om den ljung som jag sett i skogen skulle ge nektar. Gör den det så blir det slitsamt... Hoppas inte!

tisdag 5 juli 2011

Het slungning

I lördags slungade jag för första gången i år. Jag har varit på jakt efter en begagnad slunga senaste veckorna, men det har jag inte lyckats hitta. Så det blev till att ta sig till biodlarföreningen igen. Det här var första gången jag arbetat själv i slungrummet, men det gick snabbare än väntat. 54 kilo blev det, men gott om honung är kvar i kuporna. Trots att jag i stort sett bara skördade täckt honung var vattenhalten 19 %. Den ska vara högst 20 %, men helst har man större marginal än så här. Den här dagen var fruktansvärt varm, inte en man vill arbeta på. Fördelen är att honungen rinner ur ramarna lättare i värmen!

Igår blev jag uppringd av en second hand-butik vid Ekebyhov som fått in en 3-ramars handdriven slunga i nyskick. Hur skulle man få denna såld? Hade det bara varit en 4-ramars motordriven modell hade jag slagit till... Helst skulle man velat ha en som är självvändande också. Det är rätt glest med begagnade slungor jämfört med efterfrågan. Direkt en annons för en slunga av intresse kommer ut, så går den åt. Det blir kanske till att köpa en ny. Sbio har just den typ av slunga jag tänkt mig för 9000 kronor i sin katalog, men den var slut. Att ta in en till skulle gå på 22000 kronor... Det drar lätt iväg pengamässigt med biodlingen, och särskilt när det gäller att köpa slunga, den enskilt största investeringen.

måndag 27 juni 2011

Köpa tio bin?

Idag fick jag en lustig förfrågan. Jag blev uppringd av en som ville köpa tio bin av mig. Ja, bin, inte bisamhällen! Han utförde nämligen kbt-behandling (kognitiv beteende-terapi) och hade nu en patient som hade fobi för bin... Han undrade om han kunde få hämta bin i en låda, och vad de kostade. Först tänkte jag ta betalt för min tid, men att skaka ner bin i en låda kändes inte så arbetsamt, mest en kul grej, så tio bin kunde han få hämta gratis. Och tio bin är ju inget mot de tiotusentals som finns i ett samhälle. När jag insåg att han skulle behöva åka från Södermalm till Ekerö bara för att få tio bin, så tipsade jag istället om en biodlarkollega med stadsbin, så slipper han den långa transporten. Får han inte napp där får han väl komma till Ekerö...

Efterfrågan på avläggare

Nu har jag tagit ner annonsen för avläggarna. Först såg det inget vidare ut med parningen för andra omgången drottningar och jag blev lite besviken, men det visade sig att drottningarna behövde lite mer tid bara. Antagligen beror det på det regniga vädret som varit. Hittills är 10 av 12 drottningar parade. Tyvärr lyckades inte tillsättningen av en drottning till en avläggare, och en drottning vill jag ha själv, så åtta avläggare blir det förhoppningsvis. Intressenter står i kö för elva avläggare, så de går åt!

torsdag 16 juni 2011

Parningsväder och avläggarförsäljning

Synd att vädret blir sämre nu när drottningarna ska paras. Förra veckans väder hade gärna fått stanna även denna vecka. Vindstilla och uppehåll skulle öka chansen för en lyckad parning. Majstormarna gav i alla fall upp.

Just nu har jag annons ute för avläggare. Ännu finns det avläggare över (vid lyckad parning vill säga), se annonsen!

torsdag 9 juni 2011

Oväntad drottning

I nästa omgång i drottningodlingen började bina dra upp 11 av 20 larver till drottningar, så det var ju i alla fall bättre än sist. Första omgången drottningar är nu i parningskupor som jag ställt på balkongen.

Jag slog ihop dragbiavläggarna med respektive modersamhälle en vecka efter att de gjordes. Senare upptäckte jag att jag inte förstört alla drottningceller, utan missat en. Den hade drottningen hunnit krypa ur innan jag upptäckte misstaget... Som tur var lyckades jag relativt lätt hitta ungdrottningen i lådan. Det här var alltså ovanför spärrgallret, så den gamla och nya drottningen hade inte träffat varandra och samhället hade inte svärmat. Eftersom jag ändå var orolig för svärmning satte jag ett spärrgaller under nedersta lådan. Den nya drottningen satte jag i parningskupa.

Mina stationsparade drottningar från förra sommaren har haft en sämre vårutveckling än övriga och har kalkyngel. Synd! Det var ju de som skulle briljera.

lördag 28 maj 2011

Dålig antagning

Idag satte jag burar på drottningcellerna för att de inte ska byggas ihop. Som vanligt har antagningen varit dålig. Ett dygn efter omlarvningen hade 6 av 20 larver börjat matas upp. Idag återstod 4 st... Det är för få för att räcka till sommarens avläggare, så jag ska larva om igen nu i helgen. De drottningceller som är på gång har jag redan flyttat från avläggaren, som matat upp dem, till ett fullstort samhälle för ruvning. Där sitter de nu i översta skattlådan där jag också satt yngelramar för att bina ska värma ordentligt. Avläggaren får sedan ta hand om nästa laddning omlarvade larver.

måndag 23 maj 2011

Våren i bigården

Nu var det ett bra tag sedan senaste inlägget... Jag tänker vara flitigare framöver. Nu har flytten till Ekerö skett och det har krävt en del engagemang. Inga bilder den här gången, eftersom Filip inte har fotologistiken igång riktigt än.

I början av april städade jag bottnarna i kuporna. Samtidigt gav jag dem tio tomramar. Det är ju så att jag låter bina övervintra på tio ramar, men med en tom låda under. Det är denna tomlåda som jag fyllde med de nya ramarna. Eftersom värme stiger så är tycker jag det är för tidigt för att placera ramarna ovanför yngelklotet, som ju behöver värme.

25 april flyttade vi. Att bina skulle med samma dag var inte planerat, men Filip tyckte det var bäst, när vi ändå hade hyrt lastbil. Det var nog bra tänkt, bortsett från att det gjorde att flytten var avklarad 01:00. Innan flytten hade vi bara kollat med grannen närmst platsen tänkt för bina att det var OK. Senare visade det sig att grannen på andra sidan tomten, som jag tyckte hade tillräckligt avstånd till bikuporna, var allergisk mot bistick. Det gjorde att jag målade upp diverse dystra scenarier. När vi väl snackat igenom det här med bina (skillnad mot getingar osv), så kände hon sig lugnad. Men att ha en allergisk granne gör att det är viktigare än någonsin att arbeta svärmförhindrande, ha snälla bin och se till att de har vatten nära kuporna.

För två veckor sedan gjorde jag första ordentliga genomgången av samhällena. Det var rätt sent, och nära att det var för sent. Tre av samhällena hade nämligen fyllt sina kupor till bristningsgränsen, så jag gav dem mer plats. Jag växlade ordning på yngellådorna, för att få välfyllda yngelkakor och i förekommande fall få drottningen att utnyttja kakor som tidigare varit i nederlådan. Drottningen befinner sig ju helst i överlådan. Övriga tre samhällen var det sämre ställt med. Samhället som fått taket avblåst i vinterstormen var riktigt minimalt. Det fanns inga larver eller täckt yngel, utan bara ägg. Men drottningen och en tapper, om än liten, skara arbetsbin hade alltså överlevt kylan. Jag slog ihop samhället med det näst svagaste samhället. Därmed blev sex samhällen till fem. Drottningen som bemästrat nedkylningen fick sätta livet till. Hade det inte skett nu så hade det blivit av senare i år, eftersom hon skulle bli tre år i år. Man vill ha unga drottningar för att ha en bra äggläggning och friska samhällen.

För att hindra svärmning gjorde jag i helgen dragbiavläggare för de två starkaste samhällena, som båda kom från bigården i Hässelby (bra ställe för bin?). Övriga samhällen fick varsin låda till. Rätt vad det var hade jag också gjort en avläggare och påbörjat drottningodlingen för i år genom att larva om och ge avläggaren larverna att dra upp till drottningar. Fem samhällen är nu åter sex!

fredag 1 april 2011

Tappra utebajsare med stormfällt tak

De varmaste dagarna den senaste tiden, så har man kunnat se bin vara ute och tömma tarmen. Alla har inte klarat sig tillbaka från den vingliga flygfärden utan några har landat i snön och fryst ihjäl... Jag hoppas att det blir ett par rejält varma vårdagar snart så att fler slipper hålla sig. Då kan jag också stödmata, så här under den kritiska tid som ju våren är för bisamhället.

När det stormade som värst i förra veckan, så blåste ett tak av en av kuporna. Då låg det ändå en sten på taket... Samhället måste ha blivit rejält nedkylt, men tack vare att Filips mamma upptäckte olyckan och lade tillbaka taket så finns chansen att de klarar sig. Fortfarande går det att höra surr där inifrån, om än svagt. Håll tummarna!

söndag 2 januari 2011

Årskrönika – min biodling 2010

Även 2010 blev ett bra år som biodlare för min del. Det började med en lyckad övervintring, fortsatte med drottningodling, avläggarförsäljning och gott om honung.

Alla mina fem samhällen klarade den stränga vintern 2009/2010. En kall vinter är faktiskt fördelaktigare än en fuktig för övervintringen. På bilden lyssnar jag på bisamhälle nr 5 och hör att det fortfarande är i livet.

Våren kom och med den en stor leverans av material till biodlingen, bland annat bikupor. Nedan är Filip och jag i full färd med att måla kuplådor. Varenda en skulle ju behövas när alla fem samhällena blivit fullstora (tre av samhällena är ju avläggare från 2009) och när avläggarproduktionen dessutom börjat.

Här är Filip när han tar IR-bilder:

Det blev en del cyklande fram och tillbaka till biredskapshandlaren i Skälby. Här är ett par spärrgaller fastsnörade i cykelväskorna.

Fortfarande har Filips systersöner ett intresse för biodling. Här förklarar jag för Edvard och Gustav.

Drottningodlingen hade ett rätt lågt procentuellt utbyte av drottningar per omlarvning. Här fyller jag på parningskupor med bin från skattlådor. Det blev flera omlarvningar som resulterade i totalt 11 drottningar.

Bigården i Bromma svällde under sommaren. Totalt fanns nio samhällen eller avläggare när det var som mest. Tre av dessa fanns i början av säsongen. På bilden håller jag på att göra en avläggare.

Det krävs en del logistik när man bor på ett ställe, har två bigårdar på annat håll och slungar på ytterligare ett. Här ska jag till föreningens slungrum för att slunga ur ramar, samtidigt som jag passar på att ta med mig ett kylskåp som ska hem för att användas vid kristalliseringen av honung.

Jag brukar ha heltäckande skyddsdräkt, men här blev det lite improviserat med slöja, vanliga kläder och arbetshandskar.

Silning av honung i samband med slungning. Det har jämt varit på vippen att hinkarna räckt till för all honung, så de måste fyllas ordentligt:

Ska jag verkligen förstöra honung? På bilden funderar jag på det, samt på hur mycket citronolja jag ska tillsätta. Erfarenheten säger nu att jag borde ta lite mindre, åtminstone skulle det passa min egen smak bättre. Det blev ett par småsatser med smaksatt honung.

Nyslungad honung till jordgubbar i skärgården. Sämre kan man ha det...

Ett av samhällena drabbades av kalkyngel. Det kunde man se tydligt vid nedfallsundersökningen då jag skulle leta varroakvalster. Det mörkare nedfallet fick mig på spåren. Nedfallsundersökningar är alltså bra av flera anledningar. Åtgärden blev att byta drottning.

På nästa bild har jag satt ramarna från parningskuporna mellan vanliga ramar i en låda för att ta vara på de nya bin som håller på att utvecklas i cellerna. Tyvärr var det lite väl meckigt, men jag ville ju inte slänga bort dem.

Så här ser skylten ut vid mina bigårdar. Filips föräldrar och systers familj säljer bra!

På bilden nedan hade jag fått en specialbeställning på 2 kg nyslungad honung, vilket löstes med en hink som det varit lingonsylt i.

Så här fin väska kan man ha till sin honung! Den passade bra till olika sorters honung i 250-gramsburkar.

När jag skulle sälja honung till ICA fick jag hjälp av Filip med att ordna med sigill, som ska visa att burken är oöppnad. Det var bökigt att få sigillen att fästa i glasburken, men det löstes genom att den överlappades av vanliga etiketten.

Som vinterfoder ger jag varje samhälle en och en halv hink, eller 24 kg, bifor, vilket motsvarar 18 kg socker. Vid invintringen 2010 använde jag enbart metoden med att vända hinkarna upp och ner så bina kunde dra ner fodret genom hålen. Det gällde dock att med jämna mellanrum kontrollera att bina inte byggde igen hålen...

Vid nedfallsundersökningarna i år har jag haft mycket lite varroakvalster i de flesta samhällena, så i år nöjde jag mig med att behandla samhällena med oxalsyra, vilket jag gjorde i månadsskiftet oktober/november.

Nu är det gott om snö igen och här skottar jag vid kuporna för att kunna lyssa att samhällena lever. Det gör de än så länge. Tyvärr har jag slarvat med flusterskydd, så för vissa kupor har flustren isat igen. Det går bra så länge nätbottnen inte täcks av döda bin och därmed fortfarande kan ventilera kupan. Mina två SBR-bottnar är bra på det viset att där är flustret under en utskjutande kant så det inte kan sättas igen med snö som blir is.

I övrigt så hade jag tänkt samla pollen från mina samhällen, men det blev inte så mycket mer av det än att jag köpte ett par pollenfällor. Jag fokuserar på avläggar- och honungsförsäljning.

När jag kollade i förra årskrönikan såg jag att jag satt upp mål för 2010. Nedan listar jag vilka de var, hur de uppfylldes och vilka mål jag har för 2011.

  • I vår flyttar Filip och jag till villa på Ekerö. Jag hoppas kunna samla mina samhällen på egna villatomten och dessutom skaffa egen slunga. I så fall slipper man den krångliga logistiken. Möjligen behövs en tillfällig bigård till avläggarbildning på annat håll.
  • Antalet samhällen ökade något för att ha marginal för eventuella vinterförluster.
    Mål 2010: att invintra 5 samhällen
    Verklighet 2010: 6 samhällen invintrades (varav en avläggare)
    Mål 2011: att invintra 5 samhällen (varav en avläggare)
  • Jag gjorde avläggare och sålde de flesta. Till nästa år hoppas jag kunna utöka avläggarförsäljningen. Förmodligen är det materialbrist som sätter gränserna. Helst vill jag slippa köpa på mig mer material.
    Mål 2010: 5 sålda avläggare
    Verklighet 2010: 6 sålda avläggare
    Mål 2011: 10 sålda avläggare
  • Drottningodlingen försedde min avläggarproduktion, och förutom det sålde jag tre drottningar. Min äldsta drottning kommer jag sorgligt nog behöva byta ut mot en ny nästa år. Hon har varit duktig, men efter tre år börjar fertiliteten avta och till slut blir hon ändå utbytt av samhället. Jag hoppas på ett större utbyte av drottningar per odlingsomgång framöver.
    Mål 2010: odla fram 10 drottningar
    Verklighet 2010: 11 drottningar
    Mål 2011: 15 drottningar
  • Jag lyckades inte hålla nere honungsproduktionen genom avläggarbildning i år heller. Det blev mycket honung och mycket slit. Förhoppningsvis underlättas honungshanteringen när den samlas vid villan.
    Mål 2010: 120-150 kilo honung
    Verklighet 2010: 270 kilo...
    Mål 2011: 150 kilo

Mitt främsta mål för 2010 var att ha mysigt med bina. Tyvärr har det varit så hektiskt med allt som behöver göras med drottningodling och annat, så det har inte blivit så mycket mys vid kuporna. Jag har samma mål för 2011 och hoppas uppnå det som villaägare när man kan ha bikuporna inpå husknuten!