söndag 13 juli 2008

Svårfluget med pollen

Det blev en tur till kuporna igår. Och idag, eftersom det var kalas för Gustav. Jag rotade inte runt i dem, utan satt utanför och glodde på flustret. Nu var det full rulle ut och in i båda kuporna. Jag hade med mig boken "Vid flustret" där man kan läsa om vad flusterobservationerna säger om tillståndet i kupan. Den slutledning man kunde dra var att allt var väl!

Ett till två vaktbin satt på vardera fluster och kontrollerade att de inflygande bina inte var fiender. Ofta brydde de sig inte om de inkommande bina, men ibland gjorde de utfall, men det kom inga inkräktare så länge jag satt där.

Vaktbi kontrollerar inkommande bi


Det är så lustigt att se hur en del bin snubblar ner på flustret, kommer på rätt köl och trippar in i kupan. En del missar flusterbrädan och får göra ett nytt försök, eller krockar med mig. Oftast är det pollenbin som klumpar till det så. Är de extra tungt lastade eller är det nybörjarna inom flygbranschen som hämtar pollen?

Jag lyfte på taken, men lät innertaken i form av byggplast ligga kvar, för att kolla hur vaxbygget går. Det kan väl inte störa? Det skulle ju kunna vara ett sätt att kolla läget utan att bina tar stryk. Hoppas det inte räknas, så kan jag göra det så ofta jag vill!

Det här var första gången jag sett mina bin ute i fält! Det fanns minst ett bi i gräsmattan som slurpade nektar ur vitklöverblommor.

Bi i vitklöver

Inga kommentarer: