När man slungat och silat honungen är det inte bara att tappa den på burk. På grund av förhållandet mellan glukos och fruktos (huvudbeståndsdelarna i honung) kristalliserar svensk honung, dvs blir fast. För att svensk honung ska vara flytande en längre tid behöver den värmebehandlas, men görs det får den inte kallas honung längre...
För att kristallerna inte ska bli för grova ska honungen röras varje dag tills den blir fast. Eller så gör man som jag nu gjort och ympar med färdig honung. Till min skörd behövdes ynka 15 gram färdig honung som jag rörde ut i lite av den nyslungade honungen, som fick stå i kyl och röras ett par gånger per dag, i några dagar. Sedan rördes blandningen ner i resten av skörden. Jag hade köpt en särskild honungsblandare att sätta på borrmaskinen, men det räckte ju med degkrokarna på elvispen till den här lilla satsen!
Efter ett par dagar i kyl tänkte jag hälla på burkar, som jag just fått på posten. Men de ska ju diskas. Vem vet vilka fingrar som varit i farten. Hur diskar man småburkar man inte får in diskborste i? Filips smarta idé: Med tandborste! Vi hade en oanvänd ska jag tillägga. Sedan vill man ju att burkarna torkar, så att inte vatten hamnar i honungen. Jag stod och väntade. Vad lång tid det tar... Det slutade med att jag gick till sängs och sköt upp tappningen på burk till morgonen. Vilket antiklimax på kvällen!
1 kommentar:
Hej! Ett tips är att torka burkarna i ugnen, det brukar vi göra när vi kokar sylt.
/J&J
www.rexdandy.se
Skicka en kommentar