lördag 13 september 2008

Får det vara lite uppspydd lus-skit?

När jag pratade hygien kring honungshanteringen med Filip sa han "Du vet att det du vurmar så ömt för är bispyor". Hmm, på sätt och vis är det sant. Ett bi lagrar nektarn/honungen i sin honungsblåsa när det transporterar den till kupan, och "spyr" upp honungen för att lämna den till husbina. Så kallad bladhonung blir till genom att bina samlar honungsdagg, som är sockerhaltiga tarmutsöndringar från bland annat bladlöss som bitit hål i en växt och sugit i sig sav. "Uppspydd lus-skit", helt enkelt!

Honungsblåsan är avskiljd från binas egentliga tarmsystem med hjälp av magventilen. Behöver biet energi släpper den ner honung i tarmsystemet, men tarminnehåll kan inte röra sig i motsatt riktning och förorena honungen.

Intressant ny svensk forskning har avslöjat att ett gäng nyttiga mjölksyrabakterier huserar i honungsblåsan och har en positiv inverkan på både honung och biets hälsa. Helintressant! Kanske är det något för mig att jobba med; det skulle vara ett sätt att kombinera intresse och utbildning...

Inga kommentarer: